Allsång på Skansen


Många skulle nog hålla med om att sommaren verkligen kommer igång med den folkkära traditionen Allsång på Skansen. Programmet började som en scenshow på Skansen 1935. Då var allsångsledaren körledaren och musikläraren Sven Lilja. Det blev början till vad som idag klassas som en av Sveriges mest populära TV-program och evenemang.

TV-sändningen kom inte igång förrän 1979 och ända sen 1990 har programmet direktsänts genom SVT. Bosse Larsson är en av programledarna som man mest förknippar med Allsång på Skansen. I 20 år ledde han programmet tills Lasse Berghagen tog över. Då kände man att det var dags att förnya allsången och locka till sig både en yngre publik och artistskara. Ett koncept som lyckats på flera plan och håller i sig än idag.

2003 var det dags för Berghagen att tacka för sig och göra rum för Anders Lundin. En välbekant programledare från program som Expedition Robinson. Precis som Lasse Berghagen hade gjort med artistuppställningen i början av 2000-talet så började man efter Lundin även använda sig av yngre programledare. Detta ledde till att Eurovisions-vinnaren Måns Zelmerlöv blev den yngsta programledaren någonsin att leda Allsång på Skansen. Numera är det Petra Marklund som underhåller oss under sommarkvällarna.