Expedition Robinson


Det var skandal från dag ett. När den första säsongen av Expedition Robinson började sändas fick den väldigt stor uppmärksamhet i media. Den första deltagaren som röstades ut begick självmord precis innan premiären och kritiska röster tyckte att programmet skulle sluta sändas. Vi hade aldrig tidigare sett ett liknande program på TV och man kan säga att programmet är dokusåpornas urmoder.

Robinson skapades egentligen av engelsmannen Charlie Parsons. När han försökte sälja in programmet till olika produktionsbolag i hemlandet var det ingen som nappade på idén. Däremot gjorde svenska Strix Television det. Vilket ledde till att Sverige blev först i världen med att producera TV-programmet. Trots en vacklande start så blev Robinson en succé och det dröjde inte länge förrän andra länder som Tyskland, USA och Norge också köpte in programmet.

Att leva på en öde ö och utmanas i olika tävlingar är tydligen ett koncept som lockar. Speciellt när det finns pengar att vinna vid slutet av tävlingen. Till en början var det SVT som ägde sändningsrättigheterna, men sedan var det TV3 som tog över 2004. Intresset för programmet hade däremot svalnat lite. Dokusåpor hade nämligen blivit vardagsmat för oss och andra program hade därmed börjat fånga tittarnas uppmärksamhet. Robinson tog paus ett tag men går numera återigen att se på TV4 i den nya versionen Robinson – Love Edition.