Idol

När Idol började sändas 2004 blev det genast en riktig tittarsuccé. Nu har det gått mer än tio år sen dess och intresset för tävlingen kvarstår. Är det de upptäckta talangerna som lockar? De pinsamma auditions med människor som aldrig borde ha stått framför en mikrofon? Eller är det domarnas ofta klockrena och smått elaka kommentarer? Många skulle nog säga att det är en kombination av alla tre.

Idol handlar främst om att hitta morgondagens stjärnor. Samtidigt vill man även bjuda på engagerande TV, där vi får ta del av starka och intressanta personligheter som tittarna ofta kan relatera till.

TV-programmet skapades av den brittiske musikmanagern Simon Fuller, tidigare manager till bland annat Spice Girls och Kelly Clarkson. Programmet finns numera i flertalet länder runt om i världen.

På hemmaplan var det först Claes af Geijerstam, Peter Swartling, Daniel Breitholtz och Kishti Tomita som agerade jury i programmet för att på senare år ersättas av trion Alexander Bard, Laila Bagge och Anders Bagge.

Under 10-års jubiléet var det ca 13 700 hoppfulla svenskar som köade in till auditions över hela landet. Detta var rekord för programmet och även ett bevis på att Idol verkligen är här för att stanna.