Talkshowens väg till storhet

Talkshows är ett väldigt populärt koncept på tv, och har varit det sedan många årtionden tillbaka. Medan det började på radio är det något vi huvudsakligen förknippar med tv idag.

Talkshowen dök först upp på tv under 1950-talet i USA. I Sverige blev vi introducerad till detta genom programmet Hylands hörna, först i radio 1961 men i tv från 1962 fram till 1983 . Detta program hade det amerikanska The Tonight Show som förebild, som då leddes av Jack Paar.

En stor anledning till varför detta blev ett populärt koncept till att börja med och att vi än idag ser väldigt många talkshows på tv är att det är en förhållandevis låg produktionskostnad att ha en talkshow än många andra programtyper.

Detta tillsammans med att många tv tittare fick chansen att se tv som det spelades in gjorde det populärt bland inte bara tv-bolag utan även allmänheten.

Lustigt nog har detta koncept på sätt och vis gått tillbaka till sina radiorötter idag tack vare populariteten av podcasts. Det finns många som använder talkshowreceptet som grund för sin podcast och håller längre samtal med personer om allt mellan himmel och jord.

Talkshowen är mest troligt något som inte kommer att försvinna från tv på väldigt lång tid. Så länge det finns karismatiska personer som kan hålla i dem och intressanta gäster som kan bjudas in, kommer talkshowen vara ett populärt inslag även i framtiden.