Uppträda med hunden

Din hund älskar att umgås med dig, det bästa är när ni gör saker tillsammans. Och du vill så klart umgås med din hund och känna att du kan lita på den. Tilliten får du lättast genom träning. Varför inte träna in ett uppträdande med hunden?

När du och hunden ska träna tillsammans gäller det att du arbetar med en mjuk men konsekvent hand. Hunden ska tycka att träningen är rolig, då kommer den att lära sig snabbt. Mindre och yngre hundar ska du inte överträna, om de visar tecken på att vara trötta eller hungriga är det dags för en paus.

Se till att ha lite leksaker och verktyg hemma som du kan använda under träningen och ett eventuellt uppträdande. På Häromi kan du köpa agilityhinder och leksaker i mängder, båda saker passar utmärkt i träningen.

På agilitytävlingar får du bara använda din röst och dina händer för att signalera vad hunden ska göra och var den ska gå. Inlärningen går snabbt om du använder dig av godis!

Det finns tävlingar i annat än agility, förstås, men i agility får du alla kunskaper för hur du går vidare och skapar ditt eget uppträdande. Det finns dem som skapar koreograferade uppträdanden till musik och deltar i Dog Dance World Championship. Här kan du se hur ett sådant nummer såg ut under 2016.

Du kan också lära din hund små tricks, det imponerar alltid på gästerna eller när du bara sitter på stan med en kaffe. Att hoppa på två ben, skaka hand och rulla runt är några favoriter.

Om du vill veta hur lång tid det tar att träna en hund blir svaret genast lite luddigt. Det beror på många faktorer, inte minst rasen. Har du några av hundarna nedan borde träningen gå lättsamt, de är rankad som de mest intelligenta hundraserna:

  1. Border collie
  2.  Pudel
  3. Schäfer
  4. Golden retriever
  5. Dobermann
  6. Shetland sheepdog
  7. Labrador retriever
  8. Papillon
  9. Rottweiler
  10. Australian cattledog