Vad är underhållning?

shutterstock_218767441

En känd artist sa en gång att det är att ”hålla under” dvs. att lyfta upp någon. Lyfta upp från den tråkiga vardagen för att låta sig underhållas en stund och njuta av det som händer i stunden. Det om något är en lysande beskrivning på vad underhållning handlar om.

Underhållning är ett mycket brett begrepp och innefattar allt från musikaler med hundratals skådespelare till stand-up shower med en enda person som står på scenen. En stor del av underhållningen som erbjuds presenteras som shower eller föreställningar. Ofta används ordet Show när det är ett större evenemang med musik, sång och andra former av ”livligare” underhållning. Detta medan föreställning främst används inom teater och mer stillsamma alternativ. Är det enbart musik används främst ordet konsert.

Ser man till shower så finns det även här ett mycket brett spektrum av underhållningsvarianter. Exempelvis:

Krogshow

I princip krävs det bara att en show framförs på en krog för att den ska kallas för krogshow. Men ser man till hur begreppet används är det en underhållningsform som kommer från populärkulturen och som ofta mixar både sång, prat och kortare sketcher. En lättsam underhållning som passar utmärkt för de som går till krogen för att slappna av och njuta av sin ledighet.

Modeshow

Detta kan liknas med en mix av modevisning och underhållningsshow. Många gånger genomförs modevisningar i form av show just för att attrahera fler än enbart de mest inbitna modeintresserade. Men det som karaktäriserar är just fokus på modet.

Talk-show

En talk-show sänds främst på TV och har en (alternativt någon extra) programledare som både leder programmet, intervjuar gäster och på egen hand underhåller publiken. Några av de kända Talk-shower som sänts i Sverige är ”Sen kväll med Luuk”, ”MVH Talkshow” samt Hellenius Hörna.